In memoriam

2017.01.21-én tragikus hír érkezett Magyarországra. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói Franciaországi síelésükből tartottak haza, amikor Veronában tragikus buszbaleset érte őket. 16 halálos áldozatot és megannyi sérültet követelt a baleset maga után. Egy egész ország állt értetlenül a történtek mögött és megpróbáltak minél több segítséget nyújtani a gyászoló családoknak, barátoknak. Ezáltal hétfőre Nemzeti Gyásznapot rendeltek el. Hétfőn a diákok öltözete feketébe borult. 10 órakor az egész iskola átvonult a Csokonai Művelődési Házba egy hivatalosabb megemlékezésre.

Tapintani lehetett a feszültséget, de az igazgató úr megtörte a csöndet gyászbeszédével. Ezután az iskola lelkész urat kérte fel, hogy a Bibliából olvasson fel nekünk megemlékező sorokat. Ismét visszatért az igazgató úr a mikrofonhoz, de továbbra sem szűnt a feszültség, hiszen annak ellenére, hogy mi nem voltunk ott a tragédiánál mindnyájunkat megérintett. A műsor lezárása képpen gyertyagyújtással, amelyet zene kísért, emlékeztünk meg az elhunytakra.

Ezután közösen az iskola elindult az érintett iskolához. Nem sokkal később meg is érkeztünk a helyszínre ahol mécsesek hada, fényképek, üzenetek fogadtak minket. Nincs is annál borzasztóbb, amikor ránézünk egy fényképre és a következő sorokat látjuk rajta: Szeretlek Apa! Meredtem álltunk az iskola előtt, és nem csak mi, hanem más iskolák diákjai s velünk együtt. Az utca lezárva, rendőrökkel őrizve, hogy véletlenül se zavarja meg a megemlékezést semmi sem. Tömérdek égő gyertya, feketébe borult emberek, némaság… ez jellemezte leginkább a Hétfőt. Mai napig felfoghatatlan ez az esemény, és szeretnénk még egyszer mély részvétünket nyújtani mindenkinek, aki érintett volt a történtekben.

 

Bessenyei Enikő